Fridas historia

Namn: Frida Marie Hansdotter

Jag föddes i Västerås och har växt upp i Norberg. Norberg ligger 18 mil väster om Stockholm.

När jag var liten var jag en riktigt sporttjej, testade på det mesta Norberg hade att erbjuda. Det jag fastnade mest för var alpint, längd, ridning och fotboll. Höll på med dessa fyra sporter tills jag var 12-13 år. Skidåkningen tyckte jag var roligast, att swischa ner för backarna i full fart är en otroligt härlig känsla!

När jag var 15 år kom jag in på skidgymnasiet i Malung. Det var fyra otroligt roliga och lärorika år.  2003 kom jag med i juniorlaget och åkte min första internationella tävling i Europa. 2004 blev det mer resor nere i Europa och nu med i Europacuplaget, tog mina första Europacuppoäng den säsongen. 2005 kan man säga att jag hade mitt genomslagsår. Vann min första Europacup och blev 5:a i slalomcupen. Tack vare min bra säsong fick jag ta klivet upp till Världscuplaget, dessvärre drog jag korsbandet på våren 2005 precis när jag kom med i laget. Så det blev operation och en rehabsommar, den gick otroligt bra och jag var tillbaka på skidor igen i oktober. Kvalade till andra åket för första gången i Världscupen i februari den säsongen och på den vägen är det…

Året efter blev jag 30:e i slalomvärldscupen.

Året därpå 19:e och detta år fick jag vara med om ett ögonblick som jag kommer blicka tillbaka på många gånger, det var när jag kom 7:a i Aspen. Låg 25:a efter första åket och fick till ett kanonåk. Fick stå i ledarfållan länge och det visade sig att det skulle bli min första topp10-placering och jag var snabbast av alla i andra åket. Vilken känsla det var att veta att man var snabbast av alla i ett åk. Bara att få bevis på att det går var otroligt härligt!

Säsongen 2008/09 kan man säga var mitt verkliga genombrott i Världscupen, tog min första pallplacering i Världscupslalomen i Ofterschwang. Helt Fantastiskt! Kom även detta år 6:a i Zagreb, 6:a i Maribor och 6:a i Åre. Slutade 9:a i Slalomcupen och 30:e i Kombinationscupen, otroligt roligt.

Säsongen 2009/2010 fick jag vara med om mitt första OS. Det var en otrolig upplevelse och ett minne för livet. Kom på en 15:e plats i slalomen. Detta år slutade jag 18:e i slalomvärldscupen.

Säsongen 2010/2011 kom jag 14:e i Världscupslalomen.

Säsongen 2011/2012 tog jag min andra pallplats i Andorra och insåg att det krävs mer än bara åka snabbt skidor. Du behöver ha en plan, en taktik, vara bestämt och tro på sig själv. Kom 9:a i Världscupslalomen.

Säsongen 2012/2013 Med pallplatsen i ryggen från året innan bestämde jag mig att jag skulle sätta upp en bra plan, vara bestämt och ge allt jag hade för att vara i toppen och fightas om pallplatser. Jag tog fyra pallplatser och kom till VM i Schladming i riktigt bra form. Stod i ledning efter första åket i slalomen, gick över mållinjen i andra 23 hundradelar för sent men jag hade inte förlorat ett guld jag hade vunnit ett BRONS, min första individuella VM medalj i slalom! Kom även 5:a på storslalomen på VM. 4:a i Världscupslalomen, 12:a i Världscupstorslalomscupen.

Säsongen 2013/2014 kom jag 2:a i Världsslalomcupen. Tog 4 pallplatser i slalom och en av dom var min första Världscupsseger i Kranjska Gora, att stå överst på prispallen och höra svenska nationalsången för mig, var helt magiskt! Kom även 5:a på OS slalomen i Sochi, 13:e på storslalomen.

Säsongen 2014/2015 Tog jag fem pallplatser i slalom varav en min andra världscupsseger, kom 2:a i världscupslalomen. 14:e i storslalomcupen. VM i Vail tog jag SILVER i slalomen och kom 12:a på storslalomen. Min andra individuella VM medalj i slalom.

Säsongen 2015/2016 VANN SLALOMVÄRLDSCUPEN. 8:a i storslalomvärldscupen. Tog 8st pallplatser varav en min tredje världscupsseger. Helt fantastiskt att få lyfta globen och veta att man var BÄST I VÄRLDEN DENNA SÄSONG!

Säsongen 2016/2017 kom jag fyra i slalomvärldscupen. Tre pallplatser varav en min fjärde världscupsseger. Och på VM i St.Moritz tog jag min tredje raka VM medalj i slalom, BRONS!

Säsongen 2017/2018 kom jag 3:a i slalomvärldscupen. Tog 8 raka pallplatser i slalom. Lyckades med mina drömmars mål: OS GULD!! Kom även 6:a på storslalomen på OS.

Det här var lite om mig och vad som har hänt i min karriär hittills, nu blickar jag framåt mot en ny säsong med nya möjligheter. Och det stora målet denna säsong blir självklart VM på hemmaplan i februari. Följ med mig på min resa!