Fridas historia

Namn: Frida Marie Hansdotter

Jag föddes i Västerås och har växt upp i Norberg. Norberg ligger 18 mil väster om Stockholm.

När jag var liten var jag en riktigt sporttjej, testade på det mesta. Det jag fastnade mest för var alpint, längd, ridning och fotboll. Höll på med dessa fyra sporter tills jag var 12-13 år. Skidåkningen tyckte jag var roligast, att swischa ner för backarna i full fart är en otroligt härlig känsla!

 

När jag var 15 år kom jag in på skidgymnasiet i Malung. Det var fyra otroligt roliga och lärorika år. 2003 kom jag med i juniorlaget och åkte min första internationella tävling i Europa. 2004 blev det mer resor nere i Europa och nu med i Europacuplaget, tog mina första Europacuppoäng den säsongen. 2005 kan man säga att jag hade mitt genomslagsår. Vann min första Europacup och blev 5:a i Slalomcupen. Tack vare min bra säsong fick jag ta klivet upp till Världscuplaget, dessvärre drog jag korsbandet på våren 2006 precis när jag kom med i laget. Så det blev operation och en rehabsommar, den gick otroligt bra och jag var tillbaka på skidor igen i oktober. Kvalade till andra åket för första gången i Världscupen i februari och på den vägen är det…

 

Året efter blev jag 30:e i Slalomcupen.

Året därpå 19:e och detta år fick jag vara med om ett ögonblick som jag kommer blicka tillbaka på många gånger, det var när jag kom 7:a i Aspen. Låg 25:a efter första åket och fick till ett kanonåk. Fick stå i ledarfållan länge och det visade sig att det skulle bli min första topp10-placering och jag var snabbast av alla i andra åket. Vilken känsla det var att veta att man var snabbast av alla i  ett åk. Bara att få bevis på att det går var otroligt härligt!

 

Säsongen 2008/09 kan man säga var mitt verkliga genombrott, tog min första pallplacering i Värlscupsslalomen i Ofterschwang. Helt Fantastiskt! Kom även detta år 6:a i Zagreb, 6:a i Maribor och 6:a i Åre. Slutade 9:a i Slalomcupen och 30:e i Kombinationscupen, otroligt roligt.

 

Säsongen 2009/2010 fick jag vara med om mitt första OS. Det var en otrolig upplevelse och ett minne för livet. Kom på en 15:e plats i slalomen. Detta år slutade jag 18:e i Världscupsslalomen.

 

Det här var lite om mig och vad som har hänt i min karriär hittills, nu blickar jag framåt mot en ny säsong med nya möjligheter. Följ med mig på min resa!